hansbjorckmalt.blogg.se

Recensioner av släppet 1/12!

Kategori: Nya öl på Systembolaget

Hjälp inför Systemets släpp 1/12

Kategori: Nya öl på Systembolaget

Kvällens öl - julöl!

Kategori: Provade öl

Kvällens ölkonsumtion bestod av två olika julöl, dels Hibernation ale (ungefär "Gå i ide ale")  från Great Divide (som gör den fantastiska Yeti), men Hibernation ale är en öl jag inte riktigt förstår mig på, den är god men till vad skall den drickas? ost? 
 
Däremot Mohawk Blizzard imperial porter en god smakrik porter till efterrätten eller bara att sitta och småsmutta på, den kan det bli fler av till jul! 
 
 
 
:-)
 

Systemsläpp 1/12

Kategori: Nya öl på Systembolaget

Dags för årets sista släpp på Systembolaget!
 
Mycket, men inte så mycket jag själv kommer att inhandla det som är intressant kostar rejält denna gång, möjligen blir det en Malakias från Strömsholms i T6/T7 släppet (mest för att jag köpte den förra året) men jag vet inte... 
 
Vad som däremot glädjer mig är att det kommer en massa öl i beställnings/lokala sortimentet från en av mina favodanskar Hornbeer, kommer absolut köpa ett par Hopphorn, en fantastisk Black IPA (en av dom öl som definitivt fick mig att snöa in på "finöl"). Nedanstående länk från Humligheter har en troligtvis komplett lista på släppet:
 
 
 
 
:-)

Oj vad gott det låter...

Kategori: Andra Ölbloggar

Kanonöl, på 2,8%!

Kategori: Provade öl

Dagens öl, eftersom det är vardag så skall det ju inte drickas öl men det skulle ju vara väldigt gott med en öl till dagens mat så det fick bli Dugges suveräna 2,8% Brandmästare Andréns Törstsläckare! (1/2 flaskan) Svårt att hitta nåt bättre med den styrkan, 19,90 för 50cl hos Åkeredshallen, väl värt att ha i kylen om man skall köra bil senare.
 
 
 
 
 
 

En dragen julgris... (pulled pork inför julen)

Kategori: Andra Ölbloggar

Herrmiddag i morgon!

Kategori: mat och öl

Öl och mat inhandlat till morgondagens herrmiddag med Agraffs (segelbåt) ursprungsbesättning...
 
 
Modus Hoperandi(IPA), Lagunitas Maximus IPA, Prince of Darknes (Black IPA), Midvinterblot (Imp Porter), Chocolate oak aged Yeti(Imp Stout) som skall avnjutas till Pulled Pork (lägger upp ett recept här senare) Dom två sista ölen (Porter/Stout) är dock tänkta att njutas efter maten. Fritiof skall dessutom testa våra smaksinnen med en Whiskyprovning!
 
Kul, länge sedan vi fick ihop en herrmiddag!
 
Här kommer först länken till Ölkulturs recept på pulled pork (som jag utgått ifrån):
 
 
och här är min egen version... 

Pulled Pork á la Hans

(6-8 pers)

 1,2 – 1,5 kg ”billigt” fläskkött (fläskkarré, picknickbog eller något annat som säljs till bra pris, inte för magert)

2 chillifrukter (själv kör jag ganska milda som finns i lösvikt röd/grön i affären)

4 vitlöksklyftor

1 msk farinsocker

1msk Tabasco

2msk rökig Whisky (inte nödvändigt men en smakhöjare)

2msk rapsolja

2msk tomatpuré

2tsk spiskummin

½tsk koriander

Juice av 1 lime eller ½citron (½-1 beror på storlek)

salt

3 riktigt goda öl

1 god och smakrik öl

 

Tillredning:

 

Börja med att slå upp den första riktigt goda ölen i ditt favoritglas (för att denna rätt skall bli bra måste kocken dricka god öl medan hen lagar maten), låt dom andra två stå kvar i kylen så länge.

 

Finhacka chilli och vitlök och lägg i en bunke, lägg i övriga ingredienser (utom öl och kött) i bunken och rör ihop till en gegga (du har nu gjort din egen BBQ-sås som även i resten av receptet kommer att benämnas geggan).

 

Ta nu fram det avsköljda rumstempererade köttet och torka av det. Gnid in köttet runt om med geggan och placera därefter köttet i en lagom stor ungsäker form eller gryta (måste vara högre än köttet då detta skall täckas av vätska).

 

Tag nu den goda och smakrika ölen (inte den kalla riktigt goda som står i kylen utan den andra, kan i och för sig vara likadan öl men skall helst vara rumstempererad) och häll ner i formen/grytan med köttet (har du nu valt rätt storlek på kärl så täcker ölen nu köttet, om inte häll på en öl till eller i värsta fall vatten). Om du anser att laga mat på öl är alkoholmissbruk så kan denna (OBS! ingen annan) öl bytas ut mot vatten.

 

Täck nu kärlet med folie eller om det finns lock så använd det. Sätt in i nedre delen av ugnen på ca 125° i 3 timmar.

 

Medan du smuttar på din riktigt goda öl förbereder du nu tillbehören till maträtten, den kan t ex ätas ungefär som tacos med de hackade grönsaker man gillar, guacamole, majs osv. Själv vill jag förutom grönsakerna gärna ha coleslaw och äta det hela i pitabröd. När du är klar med tillbehören städar du upp i köket och avslutar den första ölen.

 

Nu är det dags att ta fram nr 2 av den riktigt goda ölen som kan njutas i soffan eller favoritfåtöljen medan du väntar på att köttet skall bli klart.

 

Efter ca 3 timmar är det dags att testa om köttet är klart, ta ut grytan, se upp så att du inte bränner dig (tänk på att du druckit minst 2 öl). Tag fram två gafflar och dra isär köttet med, detta skall gå lätt, köttet skall nästan falla isär, om det inte är klart, sätt in i ugnen någon timma till för att sedan göra en ny koll. Här kan ett problem dyka upp, öl nr 2 är med all säkerhet slut och nr 3 skall inte användas ännu. Har man tillgång till fler öl så kan det ju vara nära till hands att fortsätta med ett hejdlöst drickande MEN dels bör öl njutas långsamt så man känner smaken och dels måste du ju tänka på köttet i ugnen så ta det med måtta.

 

När köttet börjar bli färdigt kan man höja ugnsvärmen till 200° och köra någon halvtimme utan lock för att få lite yta och färg.

 

Efter detta tas grytan ur ugnen. Nu är det dags att ta fram riktigt god öl nr 3 och hälla upp i glaset! När du gjort detta och tagit en klunk är det dags att färdigställa köttet. Jag brukar ta fram en stor ugnsform ta upp köttet ur grytan (ta det försiktigt så att du inte tappar det för det faller lätt sönder och du har minst 2 öl i kroppen) och lägg att svalna lite i formen, speciellt viktigt om du tänker använda händerna att dela köttet med.

 

Tag nu händerna eller gafflarna och dra isär köttet (pulled pork) skall bli lite i struktur, som köttfärs fast trådigare, när du är nöjd med delningen av köttet är det dags att blanda ner spadet i köttet, om du har mycket vätska över så häll av det i en tillbringare och lägg tillbaka köttet i grytan. Häll sedan på så mycket spad att köttröran får en bra konsistens, tänk köttfärssås, spara ev kvarvarande vätska att späda med. Nu är det bara att smaka av och ev krydda mer.

 
 

Julölsrecensioner

Kategori: Nya öl på Systembolaget

Intresserad av julöl?

Kategori: Andra Ölbloggar

Julölsläpp på SB 15/11!

Kategori: Nya öl på Systembolaget

 
Nu är det dags för årets julöl att släppas på Systembolaget!
 
Själv är jag inte så mycket för julöl, påsköl osv men några flaskor blir det, varav en är en favorit från förra året, dessa tre kommer jag att köpa:
 
T9 11304 Sigtuna Midvinterblot 2012 Sverige 330 22,90
T9 11332 Hibernation Ale USA 355 29,90
T9 11342 Jólabjór Island 330 29,00

- Midvinterblot blir det några flaskor av, förra årets julölsfavorit, i år något alkoholavagare ("bara" 8%) En imperial porter som åtminstånde förra året smakade mycket och till ett bra pris för vad man får.

- Hibernation Ale, Great Divide gör sällan något dåligt öl (hibernation - vinterdvala/gå i ide)

- Jólabjór Isländskt öl med lätt röksmak

En total lista får du på:

Systembevakningsagenten

Här kan du också se var och hur många flaskor det finns...

 

Hoppas du hittar någon favorit!

Internetbeställning på Systembolaget...

Kategori: Allmänt

Försökte beställa en öl på Systembolagets hemsida för leverans till min vanliga butik men NEJ, endast för hembeställning... (och det funkar bara Sollentuna... och skulle då dessutom kosta minst 200 kr). tror inte riktigt på idén med hemleverans.
 
Blir att åka ner till Sisjöbutiken, få tag i någon ur personalen som ska göra beställningen i sin terminal, åka hem igen och vänta på att få en SMS-bekräftelse på att varan kommit... smidigt  ;-(

2012-10-20 Ölprovning på Le Village

Kategori: Ölprovning

Upprinnelsen till denna provning var i sittbrunnen på Agraff efter avslutad 24h segling (http://hansbjorckphoto.blogg.se/2012/november/2012-08-31-09-02-sxk-24h-med-agraff.html). Som (den relativt nya) traditionen bjuder hade jag plockat ihop en samling öl att njuta efter avslutad segling varvid Stina (http://stinasinformativa.blogspot.se/) utbrister: "-Du måste ju hålla en ölprovning i min vinkällare!". Och så blev det, Stina valde ölen och jag pratade, Publiken var en samling blandade seglare bland annat några som Stina seglat till Island (ombord på Celeste http://farr65r.blogspot.se/) med.
 
Saxat ur inbjudningsmailet: 

"Nu är det dags för den för länge sedan utannonserade provningen- temat blir med en smak av Skottland.
Lördagen den 20 oktober klockan 18.30 i vinkällaren på Le Village http://www.levillage.se/ Du hittar mera information under wine club.
Vi börjar kvällen med att prova måltidsdrycken, och sedan blir det två skotska whisky"

 
Skottland var temat, Falcon export var referensöl, sedan tre öl från BrewDog: Trashy Blonde, Hardcore IPA och Rip Tide och slutligen den rökiga Old Worthy (som var övergången till Whiskyprovning)
 
 
Min beskrivning av ölen, det mesta hämtat från (Systembolaget eller distributören)
 

Öl som vi skall prova:

 

Falcon -  Export  –(1433 12,70kr (25,40)) Ljus lager  (”eurolager”)  -  Referensöl, (en stor stark)

Alkoholhalt: 5,2 %

Råvaror: Kormalt och humle.

Färg: Mörk, gul färg.

Doft: Brödig doft med inslag av honung, aprikos och halm.

Smak: Brödig smak med inslag av honung, aprikos och halm. 

Användning: Serveras vid 8-10°C till husmanskost eller som sällskapsdryck. 

 

Brewdog  - Trashy Blonde (11581 18,90kr (57,27/l) Pale Ale

Alkoholhalt: 4,1 %

Råvaror: Maris otter pale ale-, caramalt och munichmalt samt humlesorterna amarillo och motueka.

Färg: Mörk, gul färg.

Doft: Nyanserad, humlearomatisk, maltig doft med inslag av aprikos, honung, tallbarr, rågbröd och apelsinskal.

Smak: Nyanserad, humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av aprikos, honung, rågbröd, tallbarr och grapefruktskal. 

Användning: Serveras vid 8-10°C till smakrik husmanskost eller som sällskapsdryck. 

 

Brewdog - Hardcore IPA (1591, 36kr (109,09/l)) Ale (DIPA)

Alkoholhalt: 9,2 %

Råvaror: Kornmalt av sorten marris otter och humle.

Färg: Något oklar, mörk orange färg.

Doft: Humlearomatisk, nyanserad, fruktig doft med inslag av aprikos, grapefrukt, ljus sirap, örter och bröd.

Smak: Humlearomatisk, nyanserad smak med påtaglig beska, inslag av aprikos, grapefrukt, knäck, örter och bröd. 

Användning: Serveras vid 10-12°C som sällskapsdryck eller till smakrika rätter av lamm- eller nötkött. 

 

Brewdog - rip tide (1620, 27,90kr (84,55/l)) Stout

Alkoholhalt: 8,0 %

Råvaror: Kornmalt och humle.

Färg: Mörk, brunsvart färg.

Doft: Komplex, maltig doft med inslag av choklad, lakrits, soja, espressokaffe och torkad frukt.

Smak: Komplex, maltig smak med viss sötma och påtaglig beska, inslag av mörk choklad, lakrits, pumpernickel, soja och apelsinskal. 

Användning: Serveras vid cirka 10-12°C som sällskapsdryck, eller till rätter av vilt eller nötkött, eller till smakrika rätter med svamp. 

 

Old Worthy- Scottish Pale Ale (beställningsvara, kolli 12st, 89706 26,50kr(80,30/l)) Ale

Alkoholhalt: 5,2 %

Råvaror: rökt whiskykornmalt (från destilleriet Ardmore ), ljunghonung från högländerna och humle.

Färg: Orange

Doft: Milt rökdoft, sötaktig blomdoft, humle blommigt – örtigt

Smak: Smaken är en intressant blandning av rökig whiskymalt, honung och örtig humle. Användning: Serveras vid 8-10°C till husmanskost eller som sällskapsdryck ( Bryggeriet rekommenderar starkt att man provar ölet tillsammans med en single malt whisky.)


 

 
 
En riktig höjdar Whisky om man gillar den rökig...
 
 
Min första mer officiella ölprovning, kul, gav definintivt mersmak!
 
 
 
 

Öl&Whiskymässa i Göteborg 12-13 april 2013

Kategori: Allmänt

Internationella Stoutdagen...

Kategori: Allmänt

...och jag pillar med min ölblogg och missar detta :( får firas på fredakvällen i stället :) http://www.stoutday.com/

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Här tänkte jag dokumentera mitt intresse för maltdrycker främst då öl!.